Loading...

Dől a pénz (Scandinavian Star 1.)


62: Dől a pénz (Scandinavian Star 1.) zoom-in

-20% = 3160 Ft db

Eredeti cím: Penge på lommen

Fordította: Soós Anita

ISBN: 978-615-5866-44-9

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2023

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 216 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

62: Dől a pénz (Scandinavian Star 1.)

-20% = 3160 Ft

Eredeti cím: Penge på lommen

Fordította: Soós Anita

ISBN: 978-615-5866-44-9

ISSN: 1418-0243 (Polar Könyvek)

Megjelenés éve: 2023

Méret: 130X195mm

Terjedelem: 216 oldal

Kivitel: cérnafűzött, keménytáblás

A Scandinavian Star komphajó fedélzetén 1990. április 7-én kitört halálos tűz ügyében a rendőrség csődöt mondott, amikor nem vizsgálta ki az anyagi természetű indítékokat. Évekkel később felbukkant egy nyugalmazott hajófelügyelő és elmondta, hogy az, amit tapasztalt, amikor közvetlenül a tűz után megvizsgálta a hajót, szöges ellentétben van a hivatalos magyarázattal.

„A Scandinavian Star fedélzetén kitört tűzről csak később értesültem. A gyújtogatás idején kétéves voltam, és húszévesen olvastam egy cikket egy férfiról, akinek a családja meghalt a tűzben. Éveken át nyomozott, a tűz körülményeit vizsgálta. Szerinte a rendőrség csődöt mondott, amikor nem vizsgálta ki az anyagi természetű indítékokat. A cikkhez készült fényképen az önjelölt nyomozó ül az évek során felgyülemlett papírkupac közepén. Ha jól emlékszem, az iratok az egész szobát megtöltötték. Mintha az egyre növekvő papírhalmokkal a holtak materializálódtak és foglalták volna el az utánuk maradt üres helyet. Néhány évvel később felbukkant egy nyugalmazott hajófelügyelő és elmondta, hogy az, amit tapasztalt, amikor közvetlenül a tűz után megvizsgálta a hajót, szöges ellentétben van a hivatalos magyarázattal. A Scandinavian Staron legalább négy tűz ütött ki 1990. április 7-én.”
(Részlet a regényből)

Kritika | Ajánló

magyar

szeged.hu

Asta Olivia Nordenhof a Polar Könyvek kiadásában

Dől a pénz (Scandinavian Star 1.) <


Asta Olivia Nordenhof


1988-ban született Koppenhágában, 2011-ben végzett a Dán Íróakadémián. Elnyerte az elsőkönyvesek Munch-Christensen díját. Scandinavian Star: Dől a pénz c. regényével egy szeptológiát indít útjára, melynek részei valamilyen módon kapcsolatban állnak egy 1990-es kompkatasztrófával, amely százötvenkilenc halálos áldozatot követelt, és amelyről kiderült, hogy szándékos gyújtogatás történt. Bár valószínűsíthető, hogy a bűncselekmény hátterében biztosítási csalás állt, annak körülményeit a mai napig nem sikerült egyértelműen tisztázni... Asta Olivia Nordenhof munkásságáért többek között elnyerte a Montana Irodalmi Díját, a P. O. Enquist-díjat, valamint az Európai Unió Irodalmi díját is.


Soós Anita


Soós Anita (1971) műfordító. 1998 óta az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének oktatója. A kortárs dán irodalom mellett Kierkegaard számos művének is avatott tolmácsolója.


Soós Anita fordításai a Polar Könyvek kiadásában

Dől a pénz (Scandinavian Star 1.) <

Nora

Top