Loading...

Elkárhozott muzsikusok


39: Elkárhozott muzsikusok zoom-in

Eredeti cím: De fortabte spillemænd

Fordította: Bernáth István (1999)

ISBN 978-963-03-70005-0

130×197 mm

304 oldal

keménytábla, cérnafűzött

39: Elkárhozott muzsikusok

Eredeti cím: De fortabte spillemænd

Fordította: Bernáth István (1999)

ISBN 978-963-03-70005-0

130×197 mm

304 oldal

keménytábla, cérnafűzött

Messze kint a higanyfényű világtengerben áll egy magányos sziget. Ennek a parányi szigetnek a mérete úgy aránylik az őt övező, hatalmas tengeréhez, mint homokszem egy bálterem parkettjához. Persze, ha nagyítóüvegen át nézzük, ez a homokszem is egy egész világ. Ide, ebbe a homokszemnyi városkába röpíti olvasóit William Heinesen, a messzi Észak mesélő kedvű krónikása, és el sem engedi őket, amíg ki nem gyönyörködték magukat a zenével átszőtt, kozmikus életörömet sugárzó történetben.

William Heinesen a Polar Könyvek kiadásában

Elkárhozott muzsikusok <


William Heinesen


Az Észak-Atlanti óceánon, „messze kint a higanyfényű világtengerben áll egy magányos kis ólomszínű sziget“ Feröer, helyesebben Föroyar, a „Juh-sziget“, amelyet William Heinesen tett fel a térképre, akárcsak Macondót Gabriel García Marquez.

Heinesen apai ágon tősgyökeres föroyari hajós ősökkel rendelkezik, édesanyja fél dán, ennek köszönhetően gyerekkorát ahogy maga írja „két kultúra groteszk karamboljában“ töltötte: a középkori babonás képzetek és a 20. század kultúrája között. Írói nyelveként is a dánt használta – amiért egyébként hazájában csak élete vége felé bocsátottak meg neki. Ugyanis a 46 ezer lakosú szigetcsoport önálló nyelvvel és irodalommal rendelkezik. Így azonban Heinesen Dánián keresztül könnyebben jutott el a világba; népszerűségét jelzi, hogy több ízben jelölték Nobel-díjra is.

21 éves korában verseskötettel jelentkezett, ezt három további követte, mielőtt első regénye, a Blæsende gry (Szélfútta hajnal) megjelent 1934-ben. 1938 ban következett egy újabb regény, a politikai mondanivalójú Noatún, majd 1949-ben a Den sorte gryde (A fekete katlan) amivel Heinesen már igazi sikert aratott, több nyelvre lefordították és film is készült belőle.

1950-ben jelent meg a De fortabte spillemænd mely Elkárhozott muzsikusok címmel a Polar Könyvek sorozatban Bernáth István fordításában magyarul is napvilágot látott. Ebben a lenyűgöző regényben Heinesen búcsút mond korábbi művei realizmusának és átadja magát az önfeledt mesélésnek; elröpíti az olvasót a „homokszemnyi városkába“ Thorshavnba és el sem engedi őket, míg ki nem gyönyörködték magukat a zenével átszőtt, kozmikus életörömet sugárzó történetben.

Későbbi munkásságából néhány novelláskötet mellett a Det gode håb (A jó reménység) emelkedik ki, melyben a sziget legkalandosabb korszaka, a 17. század kel életre, kalózbandák és marcona hajósok harcairól.

Az 1952-es Moder Syvstjerne (Fiastyúk anyó) valóságos óda a képzelethez. A regény alcíme: „Történet az idők kezdetéről“.

Heinesen nem elégedett meg az írással. Szerteágazó tehetségének köszönhetően közben állandóan festett, zenélt, épületeket dekorált, színdarabokat rendezett. De közéleti személyiségként is évtizedeken át páratlan tekintélynek örvendett.


Top